Friday, November 1, 2013

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, October 9, 2012

Air Kelapa Muda




Adoiyai dah beberapa hari teringin sangat nak minum air kelapa muda ni. Bayangkan minum sejuk-sejuk. Pehhhhh!! 



Taknak air kelapa yang biasa orang jual tepi jalan kat dalam bekas air tu. Tapi nak yang fresh minum terus dengan biji kelapa sekali. Kat sini mana lah nak cari. 



Rumah mertua memang ada pokok kelapa tapi buahnya tak berapa nak masak lagi. Hari-hari duk tenung buah tu bila la nak masak. Hehehe. 



Minggu lepas ada beli yang dijual kat pasar malam. Nampak dari luar bekas air tu macam best je. Macam fresh betul. Sekali minum alahai. Tak rasa air kelapa pun. Rasa macam minum air gula je. Pastu tah apa perasa yang dia campur sekali. Saya minum 2,3 sedut je pastu buang. Kecewa ok.



Pastu terus terlupa pasal air kelapa. Tapi 2,3 hari ni teringat balik sebab ramai yang cakap lepas 7 bulan ni elok banyakkan minum air kelapa muda supaya bila baby lahir nanti kulit bersih je. Teruslah tekak ni teringin nak nak minum air kelapa muda sejuk. Sedapnyaaaaaa.



Sebelum ni dah suruh suami carikan mana-mana yang ada jual air kelapa muda fresh dengan biji-biji kelapa sekali. Tapi hampa. Kesian suami tiap hari balik keje mesti pergi round kat bandar manalah tau tetiba ada kan. Hehehe. 



Tapi saya mengidam ni takdelah sampai merajuk bila tak dapat. Rileks je. Semuanya dalam minda kita je. Kadang-kadang memang kita teringin sangat sesuatu tu. Tapi bukannya kita tak boleh nak kawal. Sampai saya pun pelik ada sesetengah orang yang sanggup desak suami malam-malam buta semata-mata nak penuhi kehendak. Kesian kat suami kan.



Bukanlah saya nak cakap besar tapi saya rasa semuanya hanyalah mainan psikologi je. Takkan kita tak boleh nak kawal hati dan minda kita sendiri kan. Betul tak? Kalau tak betul sila betulkan saya ye. Tak marah pun. ;)



Alhamdulillah setakat ni saya takdelah mengidam yang bukan-bukan. Semuanya mudah dijumpai. Dan rasanya adalah 2,3 kali je saya teringin nak makan sesuatu. Selebihnya saya ngap je apa ada depan mata. Hehe. 



Cuma sekarang ni memang teringin nak minum air kelapa muda. Rasanya kat tempat saya ni memang susah sikit nak dapat. Maksudnya yang dijual la. Kalau kat rumah orang tu banyaklah pokok kelapa. Tapi seganlah pulak nak mintak kan. Hehehe.



Kalau kat kampung saya kat Kluang memang mudah sangat nak jumpa. Harapnya balik cuti nanti sempatlah saya merasa. Insyaallah. 



* Baby sabar ye. Nanti mama dapatkan air kelapa muda yang fresh punya. Hehehe. 

Thursday, September 20, 2012

Update!







Haihhh lamanya tak update blog. Boleh dikatakan tiap hari mesti buka blog tapi keinginan nak menaip tu takde. Banyak benda nak diceritakan tapi malas sangat. Rajin untuk blogwalking je. Seronok baca entri-entri baru rakan blogger yang lain. 




Alhamdulillah minggu ni usia kandungan saya dah masuk 26 minggu++. Sekejap je rasanya dah nak masuk trimester ketiga. Masa awal-awal dulu rasa lambat sangat masa berjalan. Tapi bila dh lepas 5 bulan rasa cepat pulak. Dah mula rasa nervous. Hehe. 




Kepercayaan orang lama ada cakap lepas 7 bulan baru boleh beli barang baby. Saya pun tak pasti kenapa. Maybe sebab taknak apa-apa jadi kot. Tapi saya tengok zaman sekarang ni dah kurang sangat orang ikut semua tu. Mak saya pun ada cakap tak salah nak beli sikit-sikit. Takut nanti dah dekat-dekat nak bersalin tak sempat pulak kan. 




Sebelum ni saya tak terfikir pun yang persediaan untuk sambut baby ni sesuatu yang agak susah. Sebenarnya tak pernah nak fikir pun. Bila dah alami sendiri ni barulah terasa cabarannya. Banyak kali bila masuk ke kedai jual barang baby, saya dan suami akan keluar balik tanpa beli apa-apa. Hahaha. Serius saya rasa blur sangat. Rasa macam tak tau apa-apa pun yang nak dibeli. Lama-lama hal ni jadi menakutkan saya. Hehe.




Tak boleh jadi macam ni. Maka saya pun berguru dengan akak saya yang dah berpengalaman dengan 3 orang anak. Saya listkan apa barang yang penting untuk disediakan. Yang agak kurang penting tu saya ketepikan dulu. Yelah bajet kena jaga juga kan. Kalau tak list maunya satu shopping mall tu saya borong. Biasalah excited lebih kan. Hehe.




Kebetulan baru-baru ni saya ternampak iklan Mama & Baby Fair kat Sogo KL. Fikir punya fikir saya rasa macam nak mula membeli barang-barang baby yang penting. Memang saya tak membeli satu apa pun lagi. So rasanya nilah masa yang sesuai. Memandangkan saya pun dah nak masuk 7 bulan pregnant. Takut lewat-lewat nanti tak sempat pulak. Manalah tau 8 bulan dah bersalin kan. Tapi harap-harap taklah. Tak ready lagi kot. Huhuhuh.




So minggu lepas cuti sekolah 3 hari. Hari Sabtu saya dan suami ke KL. Cadangnya nak terus ke Sogo tapi kereta buat hal pulak. Suami drive Kenari je masa tu. Sebab plan nak tukar tayar sekali kat KL. Nasib baik masa dalam perjalanan takde apa-apa. Dah sampai depan kedai tayar barulah kereta buat hal. Terus masuk bengkel. Mujur memang masa tu dah plan nak jumpa adik suami yang stay kat KL dengan wife dia.




So malam tu stay kat rumah adik suami kat area Puchong. Baju semua memang kitorang dah prepare sebab asalnya plan nak stay hotel. Esoknya pagi-pagi terus ke bengkel. Kereta dah siap. Melayang jugaklah dalam RM500. Saya dah mula rasa takde mood nak shopping sebab bajet dah habis ke benda lain. Huhu. Tapi suami pujuk untuk pegi jugak. Yelah kesian katanya saya dah excited nak pergi tiba-tiba tak jadi pulak kan. So ke Sogo lah kami.




Alhamdulillah perjalanan lancar. Jalan pun tak jem. Maybe ramai yang balik kampung kot. Dalam Sogo pun tenang je. Kita nak memilih pun mudah. Barulah saya dapat merasai perasaan seorang bakal ibu nak shopping barang baby. Serius perasaannya lain sangat. Rasa bangga pun ada. Hehe. Semua benda yang comel-comel tu memang merambangkan mata. Dah mula terbayang-bayang baby pakai semua tu. 




Tapi saya takdelah shopping macam orang hilang ingatan. Hehehe. Masih waras lagi. Suami bawak bakul, saya tukang campak barang dalam bakul. Suami ikutkan je isterinya ni. Memang dia tak membantah langsung. Agaknya dia tau isterinya ni tengah gembira. So dia biarkan jela. Hehe. Saya ambil yang penting-penting je macam kain lampin, botol susu (walaupun plan nak fully bf tapi prepare andaikata susu tak banyak), baju beberapa helai, mittens & booties (akak cakap ni yang paling banyak kena ada) dan beberapa barang lain lagi.




Satu bakul tu pun tak penuh barang. Ada yang saya nak beli tapi bila fikir-fikir balik takde pun takpe. Yelah zaman sekarang ni banyak benda yang dibuat untuk memudahkan ibu bapa contohnya macam bantal untuk susukan baby. Padahal kalau benda tu takde pun boleh je kita letak bantal biasa kan. So saya lupakan benda tu. 




Saya bajet dalam RM400 gitu. Risau jugak kalau over bajet. Tapi bila bayar rupanya tak sampai pun RM300. Huhu. Rasanya macam dah banyak yang dibeli. Maybe sebab tengah offer kan. So bila tengok bil sikit je saya pun sambung beli lagi baju baby beberapa helai. Hehehe. Cukuplah tu kot buat first shopping ni.



Suami pulak rambang mata tengok stroller dan car seat untuk baby. Macam stroller tu saya plan nak beli lepas bersalin nanti. Sekarang ni masih awal lagi kan. Car seat tu ada sesetengah orang rasa tak perlu pun. Tapi bila tengok sekarang ni kerap jugak berlaku baby tercampak keluar daripada kereta bila accident. Puncanya baby dipangku ibu di depan. Yelah kadang-kadang kita tertidur dan pegangan pun tak kuat kan. Bukanlah kata car seat tu selamat 100% tapi rasanya lebih elok kot. Kita doa jela banyak-banyak minta dijauhkan semua tu.




Bila dah beli barang-barang yang penting tu rasa lega sikit. Kiranya barang untuk dibawa ke hospital masa bersalin nanti semua dah ada. Cuma pampers je tak beli lagi. Yang tu kena tunggu dah dekat nantilah. Beli awal-awal takut rosak pulak sticker dia tu kan. Akak saya pun banyak offer barang-barang anak dia yang masih boleh dipakai lagi. Bulan 12 nanti anak dia yang bongsu pun dah besar. So macam barut tu bolehlah dia bagi kat saya. Jimat kan.




Shopping melalui online pun ada jugak. Saya beli set tilam baby. Kenapa tak beli kat kedai je? Sebabnya bila saya tengok kat Sogo hari tu kapas tilam tu macam tak elok je. So saya cari yang jenis kekabu. Tahan lama. Pulak tu dijahit dengan tangan. Rasanya tu pilihan yang terbaik kot. Takpelah mahal sikit asalkan berkualiti. Mana tau boleh tahan sampai anak ke 8 nanti. Wahhhhh. Hahahaa.




Yang lain saya banyak beli maternity dress je. Sebab semua baju kurung dah tak muat. Ada yang baju masih muat tapi kain dah macam sarung nangka. Boleh paksa pakai dengan zip separuh tapi lepas tu sepanjang harilah perut rasa senak. Sangat tak selesa. Kawan-kawan pun ramai yang bising suruh saya pakai uniform pregnant. Hehehe. Bila saya dah mula pakai diorang pulak yang excited.




Oklah, dah panjang sangat rasanya entri ni. Kang ada pulak yang bosan nak baca. Hehe. Tulah jadinya bila dah lama tak update. Buat kawan-kawan yang masih lagi menanti saat bergelar ibu, saya sentiasa doakan kalian. Jangan putus asa. Allah dan tetapkan rezeki untuk kita. Insyaallah akan sampai masanya. Doakan saya dan baby sihat ye. =)
Related Posts with Thumbnails
 

Copyright © 2011 Reserved to :: MATA HATI JIWA ::
Design with love by CikBulat