Friday, April 27, 2012

2 line! =)



Alhamdulillah. Setelah hampir 4 tahun menanti akhirnya masanya telah tiba. Rasa macam tak percaya. Sampai sekarang ni pun saya rasa macam mimpi. Asyik bertanya pada diri sendiri betul ke semua ni? Tengoklah sampai 2 kali saya cek untuk dapatkan kepastian. Ni saya cek sendiri kat rumah.



Masih tak puas hati lagi, saya pergi klinik. Alhamdulillah doc sahkan saya dah pregnant 5 minggu. Saya minta untuk scan tapi doc cakap masih terlalu awal untuk nampak. Dia minta saya datang semula untuk scan lepas 2 atau 3 minggu.



Ok, saya cerita dari awal. 



Kitaran haid saya normal iaitu di antara 28 hingga 30 hari. Jarang sangat terlewat. Pernah pun sekali dulu lewat 5 hari. Ingatkan dah ada tapi bila cek negatif. Kali ni pun lewat lagi. 2, 3 hari sebelum saya cek memang saya dah rasa tak sedap badan. Kerap muntah tiap kali gosok gigi awal pagi. Tapi saya anggap biasa je.



Masuk hari ketiga lewat period saya beli upt senyap-senyap kat farmasi tanpa pengetahuan suami. Saya taknak dia risau kalau dia tengok saya terlalu mengharap. Esoknya awal-awal pagi saya buat upt. Masa tu saya rasa biasa je. Tak mengharap sangat. Tapi bila slow-slow 2 line tu muncul dan lama-lama jadi makin jelas, tangan saya menggigil. Mata yang sebelum tu layu sebab baru bangun tido makin terbuka luas. Saya terus tak sabar nak mandi cepat-cepat dan kejut suami. =)



Bila saya kejut suami dan terus tunjuk upt tu. Lama dia tengok tapi dia tak paham. Yelah tengah mamai kan. Hehe. Pastu saya tunjuk plastik bungkusan yang ada menunjukkan tanda. Saya suruh dia cek sendiri. Lama dia tengok tapi dia masih tak paham. Saya gelak je. Then saya tunjuk tanda positif. Baru nampak dia senyum. Pahamlah tu. =)



Masa solat Subuh tu saya menangis bersyukur sangat pada Allah sebab makbulkan doa saya. Agak lama perasaan gementar dan menggigil badan saya nak hilang. Hari tu saya pergi keje dengan macam-macam perasaan. Gembira, teruja, tak percaya. Dalam hati tak sabar nak balik nak kongsi kegembiraan dengan suami. Pagi tu tak sempat sebab kelam kabut nak pegi keje. =)



Orang kedua yang tau adalah kakak saya. Sebab dia antara orang yang paling rapat dengan saya. Susah senang saya dia tau. Dia juga yang banyak syorkan saya dengan macam-macam cara untuk pregnant. Sentiasa bagi sokongan pada saya. Oh fyi, kakak saya pun sekarang tengah pregnant. Due bulan 8 nanti. Saya maybe bulan 12. =)



Petang tu balik keje saya tak puas hati saya buat upt lagi sekali. Memang saya sengaja beli 2 jenis. 1 yang celup, 1 yang titik. Alhamdulillah masih 2 line. Saya tengok suami pun cepat je balik keje. Biasanya lewat petang baru dia balik. Excitedlah tu. =)



Malam tu saya dengan suami ke klinik untuk buat confirmation. Sah saya pregnant 5 minggu. Sebenarnya terlalu awal untuk saya kongsi dengan kawan-kawan. Tapi saya rasa ada kebaikannya. Maybe dengan cara ni kawan-kawan akan mendoakan kesihatan saya dan kandungan. Rezeki yang saya dapat ni pun berkat daripada doa kawan-kawan semua. =)



Tapi setakat ni saya hanya berani kongsi dalam blog jelah. Suami pun melarang saya daripada letak status pasal hal ni dalam FB. Ye saya paham. Terlalu awal untuk diwar-warkan. Satu hari nanti kawan-kawan saya akan tau juga. =)



Family belah suami saya pun masih belum ada yang tau lagi. Suami nak buat surprise katanya. Saya ikutkan je. Yelah maybe kalau dah lepas 2 atau 3 bulan lebih selesa untuk maklumkan. Sekarang ni pun saya masih risau selagi tak scan. Saya harap sangat semuanya baik-baik saja. Saya ada rujuk pada doc yang keje di klinik kesihatan ibu dan anak di tempat saya ni. Dia maklumkan saya dah boleh buat buku merah dan mula makan ubat. Insyaallah maybe next week baru saya buat.



Kawan-kawan yang sangat saya sayangi, saya taknak minta banyak. Cukuplah doakan saya diberi kesihatan yang baik dan doakan semuanya selamat. Hanya Allah saja yang dapat membalas segala kebaikan kawan-kawan semua. Insyaallah saya takkan lupa untuk mendoakan kesejahteraan kawan-kawan yang sebelum ni senasib dengan saya. Paling penting, jangan berhenti berharap pada-Nya. Insyaallah.



Nanti saya kongsi apa yang saya amalkan sebelum ni ok. =)

18 comments:

  1. diela, aLHAMDULILLAH...SERONOKNYA....ha ngko terus capslock tau. syukur sangat2,Hany doakan semuanya selamat ameen...

    doakan hany jugak yer, n share la apa yg patut. mekasey;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...thanks hany...insyaallah ada masa nnt mmg akan share dgn kawan2...mana tau boleh membantu... ;)

      Delete
  2. diela............ oh congrate.... fyi sy sendiri dah lama menunggu entri ini... alhamdulillah dapat juga menatap entri ini ye... syukur... take care :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah thanks wie...tak sangka ada yg menunggu entri ni rupanya...hehe...berkat doa kawan2... ;)

      Delete
  3. Dielaa!!!!!! Alhadulillah... alhamdulillah....alhamdulillah.... seronoknye... aku lak yang excited lebih.. seronok tengok kawan2 dah pregnant. tahun ni ramai betul kawan-kawan aku dapat baby. aku tahun ni tak sempat dah. kena tunggu tahun depan.. heheh... aku doakan kau and baby selamat. doakan aku ye. hehehe.. take care.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah rif...maybe dh smpai masa aku...insyaallah masa ko akan tiba gak nnt...byk sabar dan teruskan usaha k...aku doakan... ;)

      Delete
  4. Aslmkum Diela.
    Tahniah!. Semoga diberikan kesihatan yg baik. Suka tau baca n3 ni. Tumpang berkongsi perasaan teruja tu. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm ibh_sue...terima kasih byk2... ;)

      Delete
  5. diela...sue yg menangis baca entri ni..
    Alhamdulillah, berkat kesabaran + usaha yg optimum + doa pada NYa..Allah mendengar rintihan diela....Su doakan semuanya akan selamat..

    Tahniah...mama...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah thanks a lot sue...insyaallah masa sue akan tiba juga nnt...org doakan... ;)

      Delete
  6. semoga semuanya berjalan dgn lancar.....

    Alhamdulillah & tahniah lg sekali....

    ReplyDelete
  7. Congrats kak diela..
    Da lame tak bukak blog.. bila tergerak hati nk blogwalking, terbaca entri ni.. Alhamdulillah, syukran ya Allah..
    Semoga ibu dan baby sihat sentiasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq adik nadiah...insyaallah doakan akak ye... ;)

      Delete
  8. salam, saya terjumpe blog awak, tunmpang gembira untuk awak dan suami..take care..

    ReplyDelete
  9. salam munies...terima kasih ye...doakan semuanya selamat... ;)

    ReplyDelete
  10. Barakallah semoga diberi kesihatan dan ditetapkan dlm ketaatan

    ReplyDelete
  11. Assalam kak, boleh saya tau set biodex untuk kehamilan tu akak makan yang mana je?

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright © 2011 Reserved to :: MATA HATI JIWA ::
Design with love by CikBulat