Tuesday, September 21, 2010

~ Korang penah dengar Buah Zuriat? ~



Morning!




Wahh bunyi macam bersemangat je kan. padahal same je. huhu. ehh korang penah dengar tak buah namenye Buah Zuriat atau dikenali sebagai Buah Adam & Hawa? aku macam penah dengar tapi tak ingat. semalam kawan aku cakap die ade beli buah tu. die pun same gakla macam aku. dah bertahun kawin masih belum ade hasil. huhu.



* Ni le ghope Buah Zuriat tu. name pun dah menaikkan semangat kan. hehehe.



So aku pun dah mula teruja nak mencuba gak buah tu. mane tau ade rezeki kan. member aku bg website yang ade jual buah tu. leh klik kat SINI. benda baik harusla dikongsi, tak gitu? so, bagi sape-sape yang agak-agak dah ready nak jadi makpak tapi Tuhan masih tak makbulkan lagi, lehla cuba dengan buah zuriat ni. tak salah berikhtiar kan.


 

Aku masih tak order lagi sebab kawan aku tu nak bagi free 2 biji. die suh aku try dulu. pastu baru la nak order lagi. fyi, buah ni juga terdapat di Mekah tau. so sesapa yang sedara mara die nak ke Mekah nanti lehla kirim. buah ni boleh didapati dalam bentuk biji atau serbuk. 



* Berparang bagai sebab kulitnya keras ya amat.



Yang dalam bentuk biji kena la kupas dulu kulitnya yang berlapis-lapis tu. nak mengupasnya plak bukan senang. sebab kulitnya kemain la keras. pas kupas kulit luar ade plak tempurung bahagian dalam yang kena dipecahkan. then baru la jumpa isi yang macam isi kelapa tu. pastu baru la boleh direbus. mengikut testimoni, diorang rebus lebih kurang dalam setengah jam je. pastu minum airnya. 




* Macam isi kelapa kan.



Sebiji buah zuriat ni boleh diulang-ulang rebus sampai la hilang zatnya. hilang zat di sini bermaksud sampai air rebusan jadi jernih. maybe caranya agak renyah skit tapi kalo tak usaha, mana nak dapat hasilnya kan. kene la bersusah-payah skit. tak salah mencuba kalo hasilnya nanti berbaloi-baloi.



* Tengok kulitnya tu. tebal kan?



Yang jenis serbuk plak aku tak pasti cara penggunaannya. maybe just campur dengan air dan boleh terus diminum. korang google la sendiri ek. hehe. sebaik-baiknya sebelum minum tu baca selawat dan surah Al-Imran ayat 38 diulang 3 kali. pastu air rebusan tu lehla diminum tiap hari.




* Serbuk Bunga Kurma



Maybe korang pun ade yang tau pasal buah ni kan. maybe aku yang ketinggalan zaman sebab baru ni tau. ngeheheh. tak kisahla. better late than never, rite? so, rasenye tak salah aku nak share info ni kat kawan-kawan yang senasib, sehati, sejiwa dengan aku. hanya yang mengalami akan memahami. ;)



* Teruja nak tunggu buah tu dipos oleh Cik Yan. Thanx a lot!!!


23 comments:

  1. thanx mama izz...hehe... (blushing)

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah..sue jumpa link ni dlm n3 abg ben..Thank's 4 da info..sue dah lama simpan buah ni..tp still tak guna2 lg..coz tak tau mcm mana nak guna..heee

    ReplyDelete
  3. sue :
    sy pun baru je tau pasal buah ni...kawan bg website die kalo nk order...
    arahan penggunaan lehla klik kat link atas tu ye...
    tenkiu... ;)

    ReplyDelete
  4. salam .. saya ada yg serbuk nyer.. laki kena minum jugak ker?? lupa la plak....

    ReplyDelete
  5. adehh..patutla payau semcm jer sy minum.salah teknik ghupeynya..thanks for da info:)

    ReplyDelete
  6. mimie :
    mengikut website tu seelok2nya laki kene minum gak...yela, name pun buah adam & hawa kan... ;)

    azila.ben :
    hehe...sy pun baru je tau pasal buah ni...tu yg share dgn kawan2...no problem...u r welcome... ;)

    ReplyDelete
  7. first time aku dengar ni.. nak cari juga.. salah satu usaha nak dptkan zuriat ni.. tq share info

    ReplyDelete
  8. tn. punya :
    sila la cari...kalo nk order, leh pegi kat link yg sy bg dlm entri ni ye...
    x salah mencuba kan.. ;)
    tenkiu...

    ReplyDelete
  9. salam..baru tahu ade buah ni...yang saye tahu ade buah tu bentuk dia mcm tuuutttt~ hehehe... semoga berhasil ye...insyaAllah...kita ikhtiar ape salahnye kan...=) menarik...boleh sampaikan kat kwn2...=)

    ReplyDelete
  10. urm..org pun sme la diela..
    xpnh tau psl buah tu..
    urm, perkongsian yg baik punyer nih..
    thanks...

    ReplyDelete
  11. chekgu moe :
    insyaallah...doa2kan ye... ;)

    pensel cyber :
    ye, org pun baru tau...x salah mencuba kan... ;)

    ReplyDelete
  12. Alhamdullilah aku jumpa dengan buah zuriat ni..

    http://myvitrd.blogspot.com/2010/12/alhamdullilah-bertemu-dengan-buah.html

    ReplyDelete
  13. nabi saw bersabda lebih kurang bermaksud, banyakkan istighfar dan bersedekah bagi yang menginginkan anak. Istighfar dan sedekah menarik rezeki dari khazanah Allah swt.. Moga Allah swt kurniakan rezeki zuriat yang soleh dan solehah buat kita semua..amin.

    ReplyDelete
  14. tq atas maklumat ini..bru2 ni kwn p umrah dia bagi sy buah zuriat ni,tapi dia xtau cmna nak guna wlbgmna pun sy amik ga buah tu..kwn yg baik ni jg p selongkar intrnet cari mngenai buah ni and then dia bagi sy websitnya.....tq bebanyak mudah2an Allah izinkn amin

    ReplyDelete
  15. diela..jenuh su cr entri nih..sbb smlm kerani skolah su bg buah ni..su rase mcm penah tgk kt diela nye blog..tu ah menyelongkar nih..nk tgk cara2 nk buatnya..sbb akk tu pn xpasti cmne caranya..tp mcm dia ckp kena asah isi dalam tu then mnim air dia...skrg dh kompius..rebus ke asah..huhuhuhu

    ReplyDelete
  16. sue :
    yg org paham rasanya isinya tu mmg perlu diasah pastu kena rebus dlm 30 minit...yela kalo tak rebus camne nak dpt airnya kan...hehe...cuba try...

    ReplyDelete
  17. mcm mn nk dptkan buah zuriat tu? saya pun baru dengar heheheh

    ReplyDelete
  18. Anonymous :
    kat dalam entri tu sy ada letak link...klik kat link tu ye...tq =)

    ReplyDelete
  19. aha.okey info nih.semoga ramai mencuba buah zuriat.nak dpt buah cm ner yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam en.nordin...rasanya maybe boleh cuba klik kat link yg sy letak dlm entri kat atas tu...rasanya diorang ada jual lagi kot...semoga berjaya...aminnn =)

      Delete
  20. salam..tumpang iklan..
    kami ada jual buah zuriat, murah saja..
    hanya rm40=10biji..knape murah?krn kami poskan terus dr madinah..boleh lawati fb kami, Faraway Shoppe utk lebih byk pilihan.. =)
    salam..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright © 2011 Reserved to :: MATA HATI JIWA ::
Design with love by CikBulat