Wednesday, August 25, 2010

~ Ade ape dengan Master? ~



Salam sume.




Actually hidung saya masih lagi kebasahan dek selsema. tapi disebabkan keinginan untuk merapu semakin kuat, maka saya gagahkan juga.



* lap hingus jap *




Ok, sambung balik. semalam petang kan, tetiba incek hubby tanya aku nak tak sambung belajar ke peringkat Master. sebelum ni memang kitorang ade plan nak sambung belajar same-same tapi bukan dalam waktu terdekatla. sebab aku masih rase sangat malas nak mengadap buku dan buat esaimen. 



* Dengan incek hubby masa konvo degree kat UPSI.


Pastu aku tanya die nak belajar ke. die cakap memang nak. sebab sekarang ni dah kuar pekeliling baru mengenai pegawai perkhidmatan awam yang nak sambung belajar ke peringkat Master leh amik sepenuh masa dan dapat gaji penuh. sebelum ni setau aku kalo amik full-time gaji dipotong separuh.



* Time hubby lak konvo. jarak sehari je dengan die. ;)

 

Aku bukan taknak amik yang part-time. tapi tak laratla nak berkejar ke sana ke mari time weekend. hari biase keje, hari cuti lak belajar. pengsan woo. maybe orang lain boleh, tapi aku serius memang tak mampu. aku takut nanti dua-dua tercicir. 



* Nilah saya. sila jangan pening lihat pic ini. ini tangan ayah saya punya angkara.

 

So bila dengar pasal tu, aku mula rase bersemangat nak sambung belajar. yela, tak keje tapi gaji tetap masuk. cuma aku tak confirm lagi pasal hal ni. aku try cari pekeliling tu dalam website KPM tapi tak jumpe. incek hubby cakap die baca kat skola die. so, aku suh die fotostat 1 copy then bawak balik umah. kena baca detail dulu. jangan main sebat je.



* Wahh hebat. kecik-kecik dah amik ijazah.


 
Korang rase patut ke aku sambung Master ek? ape kelebihannya? memang sekarang ni kalo korang tengok orang-orang yang dah berumur pun masih tak penat belajar. kat mane-mane U ade je golongan warga emas ni kan. so, takkan kita yang muda belia cun ni nak sia-siakan peluang yang datang.



Ramai yang nasihatkan aku suh amik Master. sementara takde anak lagi katanya. betul gak kan. kalo dah ade anak nanti susah la plak nak kene usung pegi klas. dah bergilir dengan mak paknya bagi susu. haha. tak leh bayangkan.




Actually aku memang plan taknak duk lame-lame kat skola. aku nak bekerja di luar skola. macam kolej ke, U ke, mane-mane institusi ke. sebab bagi aku bekerja di luar lebih memberi kebebasan dan kepuasan. tu bagi aku la. bagi orang lain maybe lebih suka duk skola di samping kanak-kanak ribena.



So sekarang ni kitorang masih me-nimbang-tara-kan peluang ni. macam-macam aspek kena amik kira. nak pilih U mana, bila waktu yang paling sesuai. dan yang paling penting, persediaan dari aspek fizikal & mental. almaklumlah, dah dekat 3 tahun tak perah otak untuk buat esaimen & ngadap exam. mesti dah tepu kan. nak kena asah balik.




Maybe kalo aku sambung belajar balik pun, kali ni mesti lebih bersemangat kot sebab ade incek hubby even course kitorang tak same. die bahagian sport. aku lak psikologi. tak kisahla. janji die ade depan mata aku. ngengada kan? 




* So, what say u? ;)


2 comments:

  1. selamat petang cikgu, jln2 kat blog ni...

    ReplyDelete
  2. hai yati...
    silalah jalan2 lagi ye... ;)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright © 2011 Reserved to :: MATA HATI JIWA ::
Design with love by CikBulat